Om mig

 

Fredrik Anjou

Hovslageri & Hästträning

Om mig:

 

Det som är speciellt är att jag både är Svensk Ridlärare II och har över tjugo års träning inom hästhantering ur hästens perspektiv. Mitt långvariga engagemang har lett till att jag flera gånger blivit inbjuden till USA för att assistera vid ridkurser och för att både träna och sko hästar.

De kunskaper jag har ger mig en unik förmåga att träna häst och ryttare med en helhetssyn vad gäller ridning, hantering, förståelse och gemenskap. Ekipagen lär sig att förstå varandra vilket ger kunskap, glädje och trygghet hos både häst och människa.

Kombinerat med hovslagarutbildningen har jag bästa möjliga förutsättningar för att utveckla häst och ryttare optimalt.

 

Jag har gillat hästar så länge jag kan minnas. När de andra ville bli polis, brandman eller läkare var alltid mitt drömyrke hovslagare. Jag började rida som tolvåring och hängde mer och mer i stallet på Djursholms Ridskola. Jag började också tävla , medelsvår hoppning blev det till slut. Efter några år började jag även jobba där och jag kände hur inspirerande det var att få lära ut ridning. Det gjorde att jag gick en ridlärarutbildning på Strömsholm och jag har jobbat som både ridlärare och ridskolechef. I mitten på nittiotalet kom jag i kontakt med John Moore. Han introducerade ett för mig helt nytt sätt att träna hästar. Det mest väsentliga bestod i att utgå från hästens naturliga beteenden och behov. Hur mycket lättare samvaron med hästarna blev och hur mycket lättare träningen gick. Utbildningen som ridlärare och träning med utgång från hästen var en oslagbar kombination. Att kunna alla ridtekniska detaljer och hjäpernas inverkan tillsammans med att veta hur jag skulle få hästen att ta till sig träningen på bästa sätt gjorde livet så mycket lättare. Mitt stora engagemang gjorde också att jag fick hjälpa John på hans kurser här i Sverige men även åka över till USA för att assistera honom på hans Horse and cattle-classes. I uppdragen ingick även att sko hans hästar samt rida träningshästar åt andra.

 

Efter att ha jobbat inom tillverkningsindustrin några år i början av tjugohundratalet fick jag möjlighet att utbilda mig till hovslagare. Min barndomsdröm blev sann! I kursen ingick även smide av hästskor, vilket fick upp mina ögon för konstsmide.

 

Idag arbetar jag med hovslageri, hästträning, ridlektioner och smide.

Jag känner att det viktigaste är att dela med mig av mina kunskaper om hästar, så att fler kan upptäcka glädjen i att ha en bra relation med sin häst.